(wajib la bulan puasa ni selain beribadat Orang bercakap tentang makanan kan)
jadi hari ni
jadi hari ni
aku nak share dengan anda semua makanan kegemaran aku
bergedil!
ni bergedil versi mak aku,memang first class tip-tOp![bahan2 wajib]
[rupa kentang semasa digOreng]
[memasak daging]
[bahan favOrite:bawang gOreng]
ni bergedil versi mak aku,memang first class tip-tOp![bahan2 wajib]
[rupa kentang semasa digOreng]
[memasak daging]
[bahan favOrite:bawang gOreng]
bahan-bahan:
1. kOnfem2 dah name bergedil kena ade kentang! anggaran agak2 suke kOrang la...selalu aku pakai 7 - 8 biji pun da cukup banyak da.
2. daging cincang,aku pakai yang Ramly je.
3.bawang gOreng,yup inilah yang membuatkan bergedil ni super duper sedap.
4. daun bawang & daun sup.
5. bawang merah,bawang besar dan bawang putih.
6.black pepper.
7. telur,pandai2 la agak2,ni untuk mencantumkan kesemua bahan2 yang dah dicampOr nanti.
cara2 masak:
1. rahsia sedapnye sesuatu bergedil tu adalah pada kentangnyer...kentang ni aku gOreng tak rebus,jadi rasa lemak berkrim die memang jelas teserlah,kOrang potong macam benuk wedges tu,lepas tu gOreng agak2 die lembut leh la angkat. tips lagi: semakin banyak bahagian garing semakin sedap la bergedil tu.
2.dah siap gOreng,lenyek pulak kentang tu. tips nak cepak lenyek: aku pakai lesung batu..yup Ol' skOol punye stail,bOleh jugak nak pakai fOod processOr tapi tak best la kalau kentang tu da lenyek sangat,cam makanan baby pulak nanti.
3.keringkan daging.maksudnyer errr..maksudnye tumis semua jenis bawang tu lepas tu masukkan daging,masak sampai air daging tu kering.
4. sambil2 tunggu air daging kering gi la pOtong halus2 daun bawang & sup tu.
5. setelah kentang siap lenyek,daging da siap masak,daun bawang da siap pOtong,masukkan semua bahan2 tadi dalam satu besen besar.masa ni lah cik bawang gOreng diperlukan,masukkna dia ke dalam adunan tadi. tips nak letak bawang gOreng: semakin banyak bawang Goreng semakin sedap la bergedil tu. lepas tu letak telur,black pepper dan garam seagak sedap kOrang.
6. dan lastly,bentukan camne gaye kOrang nak! bila nak gOreng celup sikit dalam telur dan gOreng!
7. makan sesedap rasa~
p/s; harap maaf jika instructiOn susah difahami,aku belum grad lagi dalam bidang2 bagi arah memasak ni..;p
1. kOnfem2 dah name bergedil kena ade kentang! anggaran agak2 suke kOrang la...selalu aku pakai 7 - 8 biji pun da cukup banyak da.
2. daging cincang,aku pakai yang Ramly je.
3.bawang gOreng,yup inilah yang membuatkan bergedil ni super duper sedap.
4. daun bawang & daun sup.
5. bawang merah,bawang besar dan bawang putih.
6.black pepper.
7. telur,pandai2 la agak2,ni untuk mencantumkan kesemua bahan2 yang dah dicampOr nanti.
cara2 masak:
1. rahsia sedapnye sesuatu bergedil tu adalah pada kentangnyer...kentang ni aku gOreng tak rebus,jadi rasa lemak berkrim die memang jelas teserlah,kOrang potong macam benuk wedges tu,lepas tu gOreng agak2 die lembut leh la angkat. tips lagi: semakin banyak bahagian garing semakin sedap la bergedil tu.
2.dah siap gOreng,lenyek pulak kentang tu. tips nak cepak lenyek: aku pakai lesung batu..yup Ol' skOol punye stail,bOleh jugak nak pakai fOod processOr tapi tak best la kalau kentang tu da lenyek sangat,cam makanan baby pulak nanti.
3.keringkan daging.maksudnyer errr..maksudnye tumis semua jenis bawang tu lepas tu masukkan daging,masak sampai air daging tu kering.
4. sambil2 tunggu air daging kering gi la pOtong halus2 daun bawang & sup tu.
5. setelah kentang siap lenyek,daging da siap masak,daun bawang da siap pOtong,masukkan semua bahan2 tadi dalam satu besen besar.masa ni lah cik bawang gOreng diperlukan,masukkna dia ke dalam adunan tadi. tips nak letak bawang gOreng: semakin banyak bawang Goreng semakin sedap la bergedil tu. lepas tu letak telur,black pepper dan garam seagak sedap kOrang.
6. dan lastly,bentukan camne gaye kOrang nak! bila nak gOreng celup sikit dalam telur dan gOreng!
7. makan sesedap rasa~
p/s; harap maaf jika instructiOn susah difahami,aku belum grad lagi dalam bidang2 bagi arah memasak ni..;p
1 comment:
wa... ak baru jek bli brg2 nk wat pegedel ni.. mtk mak ak watkan.. hahaha... citerase same...
Post a Comment